Поняття збройного конфлікту та журналістської безпеки

27.09.2019  

Ми можемо багато говорити про збройні конфлікти, свої судження. А що робити, коли ти сам у середині подій? Кожен журналіст як майстер своєї справи, фахівець, має свої маленькі секрети роботи. Та коли ми потрапляємо в зону діючого збройного конфлікту — людський фактор, як інстинкт самозахисту, ніхто не відміняв, навіть для професіоналів.

Тому Академія української преси спільно з Національною спілкою журналістів України за підтримки Представництва Фонду Фрідріха Науманна за Свободу провела дводенний семінар «Світові стандарти журналістики (в умовах збройних конфліктів)» для журналістів та студентів-журналістів 24-25 вересня  2019 року у місті Вінниця.

«Коли ти працюєш в умовах інформаційної війни, дуже важливо правильно й коректно передати новини з передової збройного конфлікту. Для журналіста цінно опинитися в епіцентрі подій, бо такий матеріал є ексклюзивним, – зазначає президент Академії української преси Валерій Іванов, — Журналіст повинен оцінювати великі ризики для здоров’я та своєї безпеки. Адже коли мова йде про твою державу, ти не можеш стояти осторонь й емоції можуть брати верх. Для кожного журналіста, важливо, в таких умовах дотримуватися журналістської етики та світових стандартів журналістики».

«Журналіст повинен освітлювати різні точки зору й ситуацію з різних ракурсів. Не забувати про безпеку під час виконання завдання та самозахист. Натомість він не повинен прикрашати реальність, а дотримання журналістської етики та міжнародних стандартів журналістики допоможуть зменшити кількість помилок в роботі», — підкреслює Сергій Томіленко, голова Національної спілки журналістів України.



Андрій Юричко, медіатренер, журналіст, кандидат філологічних наук, викладач КНУ імені Тараса Шевченка наголошує: «В часи війни необхідно дотримуватися міжнародних стандартів. Журналісти повинні ретельно перевіряти інформацію. Це стосується також офіційних ресурсів (РНБО та прес-центру АТО). Сьогодення нам демонструє, що не завжди інформація відповідає реальності. Таким чином можемо спостерігати недовіру українських громадян до медіа. Журналісти повинні зберігати баланс в роботі. Давати можливість людям, які мають іншу точку зору її висвітлювати, та залишатися в ресурсі».


Масштабний трирічний спільний проект Академії української преси та Фонду Фрідріха Науманна за Свободу (за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини) спрямований на підвищення рівня кваліфікації українських журналістів.

Gefördert durсh die Bundesrepublik Deutschland
За підтримки Федеративної Республіки Німеччина

 

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right