Прийоми та інструменти перевірки фактів у клубі експертів з достовірної інформації

04.11.2020  

15-16  жовтня 2020 року відбувся  перший модуль вебсемінару «Ігри експертів: мистецтво маніпуляцій», який мав назву «Вплив: як формують суспільні наративи, створюють інформаційні міфи та поширюють стереотипи».

Організатор — Академія української преси за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера (філія у Харкові).

Завдяки тренерам учасники дізналися, як формуються суспільні наративи; як переконатися в експертності за допомогою відкритих джерел; як визначити прийоми та техніки маніпуляції та як розпізнати аргументи та викривати дезінформацію.

Президент Академії української преси Валерій Іванов зазначив: «Ігри експертів перетворилися на своєрідний клуб, члени якого за чотири зустрічі здружилися і можуть ділитися навіть особистими справами. Але це відбувається завдяки єдності інтересів! Всі учасники об’єднанні щирим намаганням знаходити істину. Вони згодні витрачати час та зусилля, щоб опанувати прийоми  та інструменти перевірки фактів. Саме це ми і намагалися їм дати».

Медіатренер, керівник фактчек-проекту «БезБрехні» Олександр Гороховський розповів: «На поточний час склалася парадоксальна ситуація – інформація все частіше виступає на як механізм інформування, а як засіб дезінформування. Маніпуляції, пропаганда, фейки, спекуляції, міфи – подібні і інші елементи викривлення реальності перетворюють нашу новинну стрічку в своєрідний інформаційний смітник».

Медіатренер, журналіст, викладач Національного університету «Острозька академія» Сергій Штурхецький відзначив: «Експерти/експертки – це ключова ланка у формуванні інформаційного простору навколо нас. Якщо справедливим є твердження, що «ми ж те, що ми їмо», то настільки ж справедливим є те, що «ми - це експерти, яких ми слухаємо». Погодьтеся, не варто легковажити якістю свого життя і довіряти сумнівним експертним думкам».

Захід організований Академією української преси за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right