Запобігаємо елементам викривлення реальності

04.11.2020  

20-21 жовтня 2020 року відбувся другий модуль вебсемінару «Ігри експертів: мистецтво маніпуляцій», який мав назву «Верифікація: як переконатися в експертності  за допомогою відкритих джерел». Організатор — Академія української преси за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера (філія у Харкові). Завдяки тренерам учасники дізналися, як формуються суспільні наративи; як переконатися в експертності за допомогою відкритих джерел; як визначити прийоми та техніки маніпуляції та як розпізнати аргументи та викривати дезінформацію.

Президент Академії української преси Валерій Іванов зазначив: «Фейки – одне з найбільших небезпек нашого часу. Вони не просто вводять людей в оману, але й не дають можливості прийняти усвідомлене рішення. Вони реально негативно впливають на життя людей. Боротися з ними дуже важливо».

Медіатренер, керівник фактчек-проекту «БезБрехні» Олександр Гороховський розповів: «Якщо ще 4-5 років назад про фейк говорили в розрізі вигаданого неправдивого повідомлення, термін життя якого вимірюється годинами (рідше – днями), то сьогодні ми спостерігаємо ситуацію, коли фейки живуть тижнями і місяцями. Задля їх поширення та підтримки уваги до них – створюються штучні мережі смітникових сайті, телеграм-каналів, сторінок у соціальних мережах. Все це перетворює фейк-одноденку у довгограючу історію, яка охоплює багатотисячну аудиторію користувачів»

Медіатренер, журналіст, викладач Національного університету «Острозька академія» Сергій Штурхецький відзначив: «Звертайте увагу на другу частину назви «ток-шоу», адже саме в «шоу» полягає сутність тієї вистави, яку нам пропонують подивитися».

Захід організований Академією української преси за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right