Публічна особа і суспільно важлива інформація - вебінар "Стандарти журналістики в умовах пандемії та кризи" 25-26 травня

28.05.2020  

Чи статус публічної особи достатній для оприлюднення імені особи, що хворіє на covid-19? Відповіді на початку та наприкінці вебінару "Стандарти журналістики в умовах пандемії та кризи" 25-26 травня 2020 суттєво відрізнялися 🙂

Вебінар провела Академія української преси за підтримки Фонду Фрідріха Науманна за свободу.

"В період криз люди схильні вірити тій інформації, в яку ніколи б не повірили в нормальних обставинах, - розповідає професор, доктор наук Валерій Іванов. - Ми показуємо, що дотримання журналістських стандартів не примха, а необхідність при відповідальному інформуванні аудиторії".

Дашборди, аналітику, звіти від офіційних органів - показав, розказав, прокоментував Державний експерт директорату медичних послуг міністерства охорони здоров'я України Євген Гончар. Він акцентував увагу, що за умови оперативності надання та обробки інформації, навіть офіційна статистика може мати неточності. Наприклад, за його словами, вся медична статистика у Великій Британії має офіційно визнаний відсоток неточностей. Але країна прийняла свідоме рішення, що краще витратити кошти на медицину та надання медичних послуг, а не на максимальну точність звітів та статистики.

Регіональних журналістів цікавило як перевірити завантаженість лікарень, де знайти протоколи лікування, а також просили роз'яснити майбутні кроки щодо медичної реформи.

Про боротьбу з covid-19 розповів лікар-інфекціоніст, кандидат наук Юрій Жигарєв. Він розвіяв популярні тези про маски з фільтрами для повсякденного застосування на вулиці, необхідність постійно надягати рукавички. "Краще ретельніше мити руки з милом та не торкатися на вулиці пальцями носа чи рота,- рекомендує лікар найпростіші правила гігієни. - А також дотримуватися соціальної дистанції та уникати масових зібрань".

"Нашу аудиторію цікавлять прості та практичні речі,- акцентує увагу виконавчий директор АУП Андрій Коваленко. - Ми розповідаємо як правильно перевірити джерела, як визначити кваліфікацію експерта, як написати шаблон майбутньої публікації та зробити її цікавою для аудиторії".

Координатор проектів фонду Володимир Олійник звернув увагу на основні напрямки роботи фонду, які відповідають і прагненням українців: ринкова економіка та верховенство права. А також, що лібералізм передбачає усвідомлену і відповідальну поведінку громадянина щодо держави та співгромадян.

Наступний вебінар онлайн на тематику як навчитися бути блогером та відповідально інформувати аудиторію Академія української преси проведе вже 11-12 червня 2020.

Академія української преси сприяє критичному споживанню медіа, дотриманню стандартів журналістики, навчає основам медіаграмотності вчителів, дітей та дорослих.

Долучайтеся до вебінарів онлайн від АУП на нашій ФБ сторінці та сайті чи за нашими хештегами.

#АУП #тренінги_АУП #вебінари_АУП #журналістика #медіа #медіаграмотність #media #journalism #стандарти_журналістики #вебінарионлайн

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right