Світ побачить Україну крізь дзеркало правди: третій міжнародний прес-тур

01.02.2019  

22-26 січня 2019 року Академія української преси черговий раз прийняла представників іноземних медіа в рамках проекту «Прес-тури Україною», що реалізовується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Топ-журналісти з Естонії, Данії, Грузії та Греції, що працюють на різних медійних платформах, завітали до Києва, а згодом до міст Донецької та Луганської областей.

Вся серія прес-турів має на меті продемонструвати журналістам з інших країн реальну ситуацію того, що відбувається в Україні та на її Сході, донести суспільні настрої та перспективне бачення експертів з різних галузей.

У третьому з серії прес-турів брали участь:

  • Артур Аукон, заступник головного редактора Radio 4, Естонія
  • Каролііна Васлі, новинний журналіст, онлайн ресурс Delfi і газета Eesti Päevaleht, Естонія
  • Еміль Ротбьоль, голова міжнародного відділу Dagbladet Information’s, Данія
  • Маріам Деметрашвіллі, Interpressnews та ambebi.ge, Palitra Media Holding, Грузія
  • Ніколас Вафьядіс, голова міжнародного відділу  Antenna TV, Греція
  • Васілеос Розос, оператор Antenna TV, Греція

22 січня 2019 року учасники відвідали редакцію газети «Дзеркало тижня» та поспілкувалися з її засновником Володимиром Мостовим та заступником головного редактора Сергієм Рахманіним. Спікери розповіли про історію створення та діяльність газети, принципи й цінності, що сповідують її працівники та шляхи протидії тиску з боку влади.

Далі група журналістів завітала до Національної спілки журналістів України (НСЖУ). Голова спілки Сергій Томіленко окреслив питання свободи слова в Україні, можливості боротьби проти безкарності високопосадовців, незаконного затримання й переслідування українських журналістів з боку Російської Федерації тощо.

Того ж дня іноземні журналісти мали зустріч з радником Міністра з питань тимчасово окупованих територій, послом України в Хорватії та Боснії і Герцеговині 2010-2017 роках Олександром Левченком. У Міністерстві радник розповів учасникам прес-туру про реальну ситуацію на окупованих територіях та озвучив комплекс дій щодо вирішення конфліктних питань.

Після цього, учасники побували у студії «Громадського радіо». Там спілкувались з відомим журналістом та медіаекспертом, ведучим й одним із засновників Громадського радіо Андрієм Куликовим. Під час цієї зустрічі журналісти дізналися дещо з історії розвитку медіа та медіа-бізнесу в Україні, а також про низку успішних проектів реалізованих Громадським радіо.

Завершився перший день візитом групи до Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності. Там учасники дізналися більше про події 2014 року з уст директора музею Ігоря Пошивайла, співробітників, очевидців подій, а також оглянули виставку експонатів.

 

23 січня 2019 року  журналісти вирушили на схід України. Спершу відвідали школу № 22 Слов’янської міської ради у Семенівці (Донецька область). Школа була повністю зруйнована під час військових дій та відновлена після звільнення міста від бойовиків. Про відродження школи розповів її директор Сергій Борисенко.

Далі учасники прибули до Донецької обласної державної адміністрації у м. Краматорськ, де ставили запитання заступнику голови установи Ігорю Стокозу. Пан Ігор окреслив особливості співробітництва з міжнародними організаціями. Розповів про актуальні виклики для області пов’язані з війною на Сході України та інфраструктурою, й представив стратегію дій з метою розв’язання цих проблем. 

Після цього, журналісти мали зустріч з Аріфом Багіровим, громадським активістом, блогером і колишнім військовим у м. Севєродонецьк (Луганська область), від якого дізналися про те, чим жило місто до захоплення бойовиками, під час неї та вже після визволення від бойовиків.

24-25 січня 2019 року учасники відвідали Маріупольський судноремонтний завод. Спілкувалися з директором Олегом Турським та переконалися, що тут не лише якісно ремонтують пошкоджені кораблі, але й мають усі можливості для будівництва нових. Говорили про співпрацю з міжнародними судновласниками, роботу під час війни та блокади Керченської протоки, залучення фахівців та потенціал виробництва.

Надзвичайно цікавою виявилася наступна зустріч з мером міста Маріуполь Вадимом Бойченком, який описав стратегію розвитку міста, окреслив виклики та досягнення у сферах боротьби з корупцією, реконструкцією та зведенням нових житлових будинків, інфраструктурних рішень, створення робочих місць, заохочення розвитку малого та середнього бізнесу, залучення європейського досвіду, новітніх технологій тощо.

Після цього журналісти відвідали Маріупольський державний університет, ректор якого Костянтин Балабанов гостинно зустрів учасників прес-туру і розповів чимало історій успіху навчального закладу. Іноземні гості побачили приклад становлення класичного університету в місті, що не є обласним центром.

26 січня 2019 року для міжнародних журналістів було організовано екскурсію Києвом. Відвідали Софіївську та Михайлівську площу, Андріївський узвіз, Майдан Незалежності, побачили чимало історичних місць та пам’яток.

Академія української преси за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні долучається до максимально оперативного та правдивого інформування міжнародних колег стосовно подій в Україні. Світ має знати реалії, а не вбирати в себе фейки.

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right