Турнікет за 3 секунди. Навчаємо журналістів рятувати життя

17.11.2023  

Вміти робити домедичну допомогу зараз важливо для кожного громадянина України. Адже потенційна небезпека може бути в будь-якому місті, в будь-який час. А для військових журналістів це особливо актуально, бо вони їздять на місця бойових дій і можуть зіштовхнутись з пораненнями і ризиком для власного життя чи оточуючих. 

У таких тяжких умовах, після прильотів чи під час активних бойових дій, людина керується м’язовою пам’яттю. Вона забуває абсолютно все: що вчила, що знала, що проходила. 

Саме тому Академія української преси навчає медійників роботі в екстремальних умовах на «Школі військової журналістики». Черговий тренінг відбувся у Києві 16-17 листопада 2023 року. Наш захід — це практичне та теоретичне навчання з тактичної медицини та обговорення медійної роботи на лінії зіткнення. До заходу долучилося 19 журналістів. 

Перший день учасники провели зі спеціалістами навчально-тренувального центру «Realist Security Hub». Вони показали, як врятувати людське життя за формулою MARCH. 

Що це за формула? 

M – масивна кровотеча. Щоб взяти під контроль будь-яку кровотечу, потрібен турнікет. Він має бути сертифікований. Після цього нам потрібен кровоспинний засіб, а саме гемостатик, він повинен бути в аптечці стовідсотково. Також потрібні бинти і бандажі. І чим більше, тим краще. 

А – дихальні шляхи. Знадобиться назофарингеальний повітропровід. Кожна трубка повинна відповідати індивідуальному розміру людини, чия це аптечка.

R – респірація. Необхідні оклюзійні наліпки. Декомпресійна голка, дуже специфічна, складна для людини, травмонебезпечна. Але це має бути в аптечці для вашого тіла, але не для ваших рук. 

С –  циркуляція крові. Мова про бандажі, бинти для фіксації будь-чого травмованого. 

Н – це гіпотермія або переохолодження. Мають бути грілки і термоковдра. 

Експерти «Realist Security Hub» відзначили ТОП-3 поради щодо безпеки: «Перше – купити собі турнікети, хоча б один. Друге – зібрати аптечку згідно формулі MARCH, скільки дозволяє ресурс. Третє – відвідувати курси, або хоча б дивитись ролики на ютубі щодо домедичної допомоги».

Тренування проходило на манекенах із використанням рідини, схожої на людську кров. Учасники здобули вміння зупиняти масивну кровотечу, накладати турнікети та бандажі.

У другий день заходу група працювала з практикуючими журналістами, які висвітлюють війну в своїх матеріалах. Тренери розповіли про підготовку до роботи у зоні бойових дій, а саме: акредитацію, що із собою брати, про зв’язок, безпеку, спорядження, зокрема й про засоби особистого захисту. 

«Приємно бачити скільки журналістів, які активно включаються у висвітлення війни. В них багато питань, які стосуються не тільки безпеки роботи, а й етики: як правильно спілкуватися з військовослужбовцями, як не травмувати тих, хто вже пережив якісь трагедії» – зауважив фотограф, автор і редактор серії спецпроєктів, більдредактором видання «Ґрати» Станіслав Юрченко

Пьотр Андрюсечко додав, що: «Такі тренінги дуже важливі, тому що вони мають показати кожному з журналістів, які хочуть працювати в зоні бойових дій, ризики, які виникають в цій роботі. І ризик медійники мають добре зрозуміти і прогнозувати їх».

Друзі, ми вже зіштовхнулись з цими викликами й тільки спільними зусиллями можемо допомогти один одному не робити прикрих помилок. Найближчим часом Академія української преси проведе ще одину «Школу військової журналістики». Слідкуйте за анонсами. З нами ви точно отримаєте ті знання та навички, які допоможуть врятувати своє, або чиєсь життя.

 

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right