Упереджено ставимося до форм брехні та здобуваємо перемогу над фейками

04.11.2020  

26-27 жовтня 2020 року відбувся третій модуль вебсемінару «Ігри експертів: мистецтво маніпуляцій», який мав назву «Ток-шоу: як визначити прийоми та техніки маніпуляції».

Організатор — Академія української преси за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера (філія у Харкові).

Завдяки тренерам учасники дізналися, як формуються суспільні наративи; як переконатися в експертності за допомогою відкритих джерел; як визначити прийоми та техніки маніпуляції та як розпізнати аргументи та викривати дезінформацію.

Президент Академії української преси Валерій Іванов зазначив: «Технології викриття брехні різноманітні. Але брехня теж має безліч форм. Вміти вести цю боротьбу та перемагати – цьому ми і вчили на нашому семінарі».

Медіатренер, керівник фактчек-проекту «БезБрехні» Олександр Гороховський розповів: «На тлі великого обсягу подій, фактів, явищ пересічному громадянину все важче розібратися у суті того чи іншого питання. В такий ситуації він все частіше прислухається до думок експертів, що є достатньо виважено і обґрунтовано. В той же час, ангажовані медіа, розуміючи ситуацію, експлуатують довіру до експертної думки, створюючи за допомогою «потрібних» фахівців інформаційну бульбашку з необхідним акцентом уваги  навколо тої чи іншої події».

Медіатренер, журналіст, викладач Національного університету «Острозька академія» Сергій Штурхецький відзначив: «Саме від «шоу» - сценарії, аплодисменти, сюжетні ходи, драматургія світла та музики. При цьому всьому для режисерів є не те, ЩО говорять, а ЯК говорять. Тому і підбирають експертів, насамперед, під «шоу», а потім вже - під змістовну розмову».

Захід організований Академією української преси за підтримки

Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right