Відбулася зустріч з Міністром освіти і науки України

12.10.2018  

12 жовтня 2018 року Міністр освіти і науки України зустрілася з представниками Посольств та міжнародних організацій для обговорення проміжних результатів діяльності проекту «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність» та планів на його продовження та розширення.

Реалізація проекту здійснюється міжнародною організацією IREX та її українськими партнерами Академією української преси і StopFake за підтримки Державного департаменту США та Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй Великої Британії у співпраці з Міністерством освіти і науки України.

Метою проекту є розробка методологічних матеріалів з медіаграмотності та критичного мислення для вчителів вибраних класів та предметів.

Реалізація пілотного проекту «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність» розпочалась з жовтня 2017. Навчання за розробленими матеріалами вже відбувається у 4 містах України: Дніпро (13 шкіл), Маріуполь (13 шкіл), Тернопіль (12 шкіл), Чернігів (12 шкіл).

В рамках проекту 154 вчителі зазначених предметів пройшли спеціальне навчання та отримують методичні матеріали для предметів «Історія України» та «Всесвітня історія», «Українська мова» та «Українська література» – 8-мі класи та «Художня культура» – 9 клас. Термін виконання пілотного проекту жовтень 2017-грудень 2018 рр.

Нещодавно, міжнародна організація IREX отримала підтримку Державного департаменту США на продовження та розширення проекту «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність» починаючи з цього року і до вересня 2021 року. Реалізація проекту планується в тому ж форматі, але із більшою кількістю шкіл-учасників проекту та подальшою перспективою поширення діяльності на всю Україну.

Поступово, впродовж реалізації проекту, заплановано розширювати кількість міст та шкіл, які будуть брати участь в проекті. Так, починаючи з листопада 2018 року до проекту приєднаються ще 100 шкіл з 9 міст України, в 2020 – 250 шкіл і в 2021 – 250 шкіл, що допоможе охопити всі обласні центри України, а в загальній кількості до проекту буде залучено 650 шкіл. Також, проектом передбачається розробка навчальних матеріалів, які допоможуть інтегрувати елементи медіаграмотності та критичного сприйняття інформації в 9 існуючих шкільних предметів. Очікується, що впродовж реалізації проекту безпосередніми учасниками проекту будуть 2,900 вчителів та понад 47,500 учнів.

Надалі проект буде виконуватись у співпраці з Академією української преси та StopFake, а також за сприяння та активного залучення Міністерства освіти і науки України.

Міністр висловила підтримку діяльності проекту та його планів на розширення, а також запропонувала поширювати діяльність проекту на ще більшу кількість шкіл через використання онлайн інструментів освіти для залучення більшої кількості вчителів. Представники посольств та організації-виконавці проекту подякували Міністерству за підтримку проекту і домовились про постійну координацію діяльності в процесі реалізації проекту.

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right