Забезпечуємо професійну підготовку журналістів до роботи у зоні конфлікту

23.12.2019  

12-13 грудня 2019 року Маріуполі відбувся дводенний семінар «Журналістика конфліктів: стереотипи, лексика, акценти», під час якого тренери висвітили детальну схему роботи журналіста в місцях, де є збройний конфлікт.

Коли журналіст опиняється у вирі подій від його компетентності залежать політичні настрої громадян та держави. Слід пам’ятати, що в кожної події є свідки, учасники, спостерігачі. Професійний журналіст знає про це і висвітлює ситуацію з різних точок зору.

«Наша справа підготувати компетентних журналістів, поділитися з ними власним досвідом, та ознайомити з роботою європейських колег. Це наше сьогодні й завтра! Адже працювати за європейськими стандартами чи за власними упередженнями – це вибір самого журналіста», — наголосив Валерій Іванов, президент Академії української преси.

Журналіст, який дотримується європейських стандартів, завжди буде конкурентоспроможнім, а його репутація буде говорити сама за себе. Наразі треба мати джерело інформації якому можна довіряти, або бути впевненим, що зміст проблеми висвітлений з різних ракурсів.

Володимир Мостовий, фундатор Комісії з журналістської етики, засновник газети «Дзеркало тижня», вважає, роботою журналіста є неупереджена передача подій у своєму матеріалі. Експерт наголошує: «У будь-якому конфлікті журналіст повинен пам’ятати, що він не суддя і не адвокат. Тому повинен бути осторонь, аналізувати і висвітлювати всі можливі погляди».

«Як би банально це не звучало, але життя та здоров’я журналіста в епіцентрі події залежить від самого журналіста, — запевняє медіатренер, викладач Інституту журналістики Андрій Юричко, — Завжди потрібно тверезо оцінювати ризики, вибираючи між безпекою і гарним ракурсом».

Захід організований Академією української преси за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні (Філія у Харкові)

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right