Звук та спілкування з експертом – День 3 онлайн медіалабораторії «THE GUARDIAN OF JOURNALISM»

07.08.2020  

Як працює радіо, формується порядок денного, відбираються аудіосюжети та про що говорити в ефірі розбиралися учасники на третій день онлайн медіалабораторії «THE GUARDIAN OF JOURNALISM» від АУП.

- Радіо має класичну структуру побудову новини у вигляді «перевернутої піраміда», але є свої нюанси, - розповідає директор Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Володимир Різун. – На відміну від телебачення, тут не має картинки і необхідно роз’яснювати все словами. Важливо відразу поставити слухача до відома, що, де, коли, яким чином відбувається. Варто враховувати, що на радіо не завжди є можливість перечитати, поставити на паузу і подумати. Тому журналістський текст має бути простим, зрозумілим та легким для сприйняття.

Учаники медіалабораторії переглянули приклади як професійно зроблених радіовипусків, так і радіовиспуків, підготовленних студентами різних українських університетів. Розглядали помилки та влучні моменти, розбиралися на що варто звертати увагу, а що у радіоефірі не видно 😊

Фішкою дня став поділ на ролі справжньої радіоредакції та організація онлайнінтерв’ю менше ніж за півгодини.

Учасники визначилися із темою, знайшли експерта, записали інтерв’ю на телефон (ну добре, з першого разу на телефон не вийшло, але записали на ноутбук), підготували текст сюжету, визначилися із структурою монтажу, відредагували кінцевий продукт та підготувалися до прямого ефіру.

Окремо обговорили юридичні та етичні стандарти роботи журналіста в полі. Зокрема, отримання згоди героя на запис розмови, правила використання персональної інформації, узгодження та перевірка викладених фактів.

Під час перевірки фактажу перед ефіром з’ясувалося, що інтернет сайти не завжди дають правильну чи повну інформацію, тому довелося перевіряти у першоджерелах. Це стало чудовим уроком не вірити написаному, навіть якщо це сайт офіційного медіа.

Четвертий день п’ятиденної медіалабораторії зосереджений на інфографіці та створенні візуального контенту.

Проведення заходу стало можливим завдяки підтримці Медійна Програма, Internews.

Академія української преси сприяє критичному споживанню медіа, дотриманню стандартів журналістики, навчає основам медіаграмотності вчителів, дітей та дорослих.

Долучайтеся до діяльності АУП на нашій ФБ сторінці та сайті чи за нашими хештегами.

#АУП #тренінги_АУП #вебінари_АУП #журналістика #медіа #медіаграмотність #media #journalism #стандарти_журналістики

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right