Чотирнадцята Літня школа з медіаосвіти та медіаграмотності відбулася на Волині

26.06.2018  

21-24 червня 2018 року Академія української преси в партнерстві з МОН України та Волинським інститутом післядипломної педагогічної освіти провела Чотирнадцяту Літню школу медіаосвіти та медіаграмотності (с. Гаївка Волинської області).

Учасниками Школи стали 20 представників кафедр менеджменту освіти Волинського ІППО, Рівненського ОІППО та Хмельницького ОІППО та методисти Шацького відділу освіти, молоді та спорту. Ідея Школи для регіону, де медіаосвіта знаходиться на самому початку свого поступу, виникла у освітян із Волинського ІППО, які зауважили, що під час Шостої міжнародної науково-методичної конференції «Національна розмова: розвиток медіаграмотності в Україні» фактично не були присутні представники цих областей. 

Це стало викликом для АУП і ми прийняли рішення змінити заплановану ще рік назад аудиторію на менеджерів освіти з Великої Волині.

Програма Школи була побудована виключно на практичному досвіді викладання та упровадження медіаосвіти. Всі викладачі Школи – випускники попередніх Літніх шкіл медіаосвіти та медіаграмотності АУП, які були підтримані Програмою У-Медіа Інтерньюз-Нетвок: Антоніна Кожанова, (вчитель початкових класів та медіакультури Марганецької ЗОШ I-III ступенів № 2 з поглибленим вивченням англійської мови з першого класу), Олександр Мокрогуз (Чернігівський ОІППО, координатор обласного експерименту з упровадження МО), Вікторія Піщанська (Дніпровська академія неперервної освіти, координатор обласного експерименту з упровадження МО), Валентина Потапова (в 2012 – Кримський державний гуманітарний університет, зараз – Голова ГО «Альменда», м. Київ).

Віра Гуменюк, зав. кафедри менеджменту та освітніх технологій Хмельницького ОІППО зазначила: «На Літню школу була винесена надзвичайно актуальна проблема. Вразила висока професійна компетентність викладачів-тренерів, їх вміння створити позитивну атмосферу, ситуацію успіху для слухачів. Як і забезпеченість дидактичними, роздатковими матеріалами, е-засобами».

Михайло Сташенко, зав. кафедри менеджменту освіти Волинського ІППО: «Ми поцінували атмосферу доброзичливості, творчості і науковості. Шлях від сучасного концепту медіаграмотності до критичного аналізу медіапродуктів сформував з мене критичного споживача медіаповідомлень».

Іван Вєтров, перший проректор Рівненського ОІППО: «Найбільшим практичним надбанням для мене стали техніки критичного аналізу медіапродукції. А ще – відкритість лекторів до діалогу і комунікації».

Головним результатом Школи стало те, що всі інститути післядипломної освіти підготують стратегічні плани упровадження МО в областях з акцентом на МО у новостворених органах управління ОТГ, опорних закладах в умовах децентралізації. А АУП допоможе консультаціями та практичним досвідом.

Величезна подяка Михайлу Сташенко, завідувачі кафедери менеджменту освіти Волинського ІППО та Оксані Рудь, ст. викладачеві кафедри, які зробили все разом з нашими лекторами, щоб учасники роз’ їхалися натхненними та задоволеними.

__________
Фотографії надані  І.Вєтровим.

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right