Сприяємо критичному споживанню інформації

02.07.2018  

Академія української преси за підтримки представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні 27-30 червня 2018 року провела Літню школу з медіаграмотності для учнів старших середніх загальноосвітніх шкіл.
Чотириденний захід для учасників передбачав оволодіти основними засадами журналістського ремесла. Дізнатися про ключові стандарти професії,  відчути на практиці всі труднощі та нюанси збору, обробки та поширення інформації. Навчитися працювати з джерелами та набути навичок критичного мислення.
Вітальним словом розпочали захід керівниця Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні Габріеле Бауманн та президент Академії української преси Валерій Іванов.

Обидва експерта зауважили, що їхня діяльність зосереджена на тому, щоб  Україна була стабільною, демократичною та економічно-потужною державою. «Ми за те, щоб навчати людей підтримували демократичний устрій. Представництво Фонду Конрада Аденауера працює в Україні майже 20 років. Нашою метою є демократизація ЗМІ. Плідно працюємо над цим також і у партнерстві з Академією української преси. Свобода справедливість і солідарність — ключові принципи, якими керуємося у своїй роботі», — зазначила Габріеле Бауман.

«Місією АУП є впровадження західних стандартів журналістики в Україні,  сприяння критичному споживанню українським суспільством інформації, яку поширюють медіа. Пропаганда, маніпуляції, агітація — це НЕ наша специфіка. Ми лише хочемо та плідно працюємо над тим, щоб люди критично сприймали інформацію, яку отримують та приймали усвідомлені рішення», — наголосив Валерій Іванов.

Потужний кейс практичних навичок знаходився під впливом провідних медіаекспертів України: Андрія Юричка, Сергія Чернявського та Володимира Земляного. Медіафахівці разом з учасниками створили дві газети, працюючи в усіх жанрах журналістики та черпаючи інформацію з надійних джерел.
Також учасники відвідали чотири прес-конференції з топовими спеціалістами у сфері медіа. Під час яких отримали актуальні знання, поради щодо стандартів та основоположних принципів професії журналіста. Ось на чому вони зосередили свою увагу:

  • «Завдання журналіста — побачити подію та відтворити її. Максимально точно, збалансовано та правдиво», сказав радіожурналіст, директор Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Різун.
  • «Журналістика складна професія, психологічно. Бути весь час на рівні — вимога аудиторії, вимога часу», зауважив засновником газети «Дзеркало тижня», багаторічний голова Комісії з журналістської етики Володимир Мостовий.
  • «На жаль, в Україні панує системна безкарність за перешкоджання та втручання у журналістську діяльність. А все тому, що ми не маємо вагомих прецедентів покарання тих, хто порушує права журналістів», підкреслив голова Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергій Томіленко.
  • «Кожен може створити для себе простір свободи. Але це набагато легше зробити, коли ви маєте певну кваліфікацію», повідомив голова Комісії з журналістської етики Андрій Куликов.

Захід організований Академією української преси за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right