Націлені на правду: як журналістам висвітлювати вибори у медіа

18.04.2019  

Специфіка роботи журналіста є усталеною. Професіонали ремесла знають, як працювати у відповідності до стандартів та задовольняти потреби аудиторії. Але, у період постправди та перенасиченого інформацією простору, ризики, які передують неточній роботі, активізуються. Задля покращення рівня знань журналістських кадрів, Академія української преси за підтримки Фонду Конрада Аденауера (Філія у Харкові) провела дводенний семінар «Як висвітлювати вибори: інформування, аналіз та прогнози» 16-17 квітня 2019 року у Запоріжжі.

Керівник Харківського відділення Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні Тім Петерс зазначив, що потрібно вибрати максимум з демократії. Напередодні виборів журналісти мають дуже відповідальне завдання. «Напевно знаєте, що Конрад Аденауер був канцлером? Так от, у нього були заготовлені цитати на всі випадки життя, він завжди говорив, що вибори — це як лотерея: ніхто не знає, що вийде в результаті, але щоб людям було легше зробити свій вибір, журналісти повинні завжди нейтрально висвітлювати те, що відбувається, — каже він, — Бажаю вам успіхів у нелегкій праці, сподіваюся багато речей, які почуєте на семінарі, ви зможете застосувати у своїй роботі».

«Гостре усвідомлення зони відповідальності перед суспільством є ключовим принципом для журналіста під час висвітлення передвиборчого етапу, — підкреслює президент Академії української преси Валерій Іванов, — Про Редакційні стандарти ВВС знають та говорять, а от чи дотримуються питання для роздумів»

Сергій Чернявський, тренер та консультант для видавництв і профільних організацій в Україні, Білорусії, Казахстані, член ради директорів Української асоціації видавців періодичної преси, відзначив, що семінар дав знання учасникам, як за стандартами журналістики висвітлювати передвиборчий процес в Україні. «Колеги за допомогою презентацій та роботи в малих групах отримали навички для роботи з цільовими аудиторіями та дізналися про нові теми для матеріалів з виборів», — додав експерт. 

«Коли мова йде про політичну журналістику в першу чергу треба враховувати потреби аудиторії, а вже потім думати про сенсаційність, — сказав медіатренер, викладач Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Андрій Юричко. — Майстерність журналіста — чітко, доступно повідомляти і пояснювати політичні події».

 

Захід організований Академією української преси за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right