PRO якісний журналістський контент в період відкритого конфлікту

29.05.2019  

Про журналістику під час збройного конфлікту Академія української преси за підтримки Фонду Фрідріха Науманна за Свободу говорила 23-24 травня 2019 року в Миколаєві.

Ми живемо у час, коли збройний конфлікт на сході України не лише забирає життя і спричинює масштабні руйнування, але й впливає на медіапростір країни. Мас-медіа несуть велику відповідальність за свій контент, адже будь-яка недостовірна або неперевірена інформація може спричинити ескалацію конфлікту. Саме тому зараз, як ніколи, постає питання дотримання стандартів журналістської професії. Питання ролі журналіста, джерел інформації та поведінки у зонах збройного протистояння експерти обговорювали з учасниками семінару «Світові стандарти журналістики (в умовах збройних конфліктів)». Розповіли про вимоги до висвітлення збройних конфліктів, юридичні та етичні обмеження. Проблема безпеки журналіста, правильної поведінки у зоні бойових дій була також висвітлена у ході заходу.

Окремо лектори зупинилися на морально-етичному вимірі журналістської діяльності на війні. Як зазначив президент Академії української преси Валерій Іванов, навіть мертва людина має право на повагу до своєї особистості, тому не можна повідомляти імена загиблих до того, як про це звітує військове командування.

Польський журналіст Пьотр Андрусєчко наголосив на необхідності дотримуватися вимог професії та відмові від емоційної оцінки подій. Практичні ігри від викладача і професійного журналіста Андрія Юричка допомогли учасникам краще зрозуміти сутність маніпулятивних прийомів і навчитися розрізняти об’єктивну подачу інформації від перекручувань і відвертої брехні.

Наостанок експерти заходу — журналіст «Gazeta Wyborcza» (Польша), лауреат премії Гран-Пресс «Журналіст року 2014» Пьотр Андрусечко, медіатренер і журналіст, викладач кафедри періодичної преси КНУ імені Тараса Шевченка Андрій Юричко і президент Академії української перси Валерій Іванов підкреслили, що коли йдеться про висвітлення конфліктів, професійний
журналіст має покладатися в першу чергу на стандарти і не жертвувати достовірністю інформації на догоду своїм переконанням і поглядам.  

Масштабний трирічний спільний проект Академії української преси та Фонду Фрідріха Науманна за Свободу (за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини) спрямований на підвищення рівня кваліфікації українських журналістів.

Gefördert durсh die Bundesrepublik Deutschland
За підтримки Федеративної Республіки Німеччина

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right