Стандарти журналістики у нестандартних умовах

15.11.2017  

Питання методів пошуку та збору інформації під час воєнного конфлікту, завдання медіа на війні, уникнення мови ворожнечі, правильне висвітлення реальності – з відповідями на ці питання медіаексперти та медіатренери завітали на семінар «Стандарти журналістики в умовах війни та кризи» до Маріуполя, який відбувся 14-15 листопада. Захід організований Академією української преси спільно з Національною спілкою журналістів України за підтримки Фонду Фрідріха Науманна в Україні за фінансуванням Міністерства закордонних справ Німеччини.

«Журналіст має бути чесним перед своєю професією, аудиторією і головне перед собою. За кожен матеріал він відповідає власним ім'ям та репутацією. Один хибний крок і довіра аудиторії буде втрачена назавжди. Про це треба пам'ятати», зазначив Володимир Мостовий, фундатор Комісії з журналістської етики, засновник газети «Дзеркало тижня».

Володимир Мостовий

Пьотр Андусечко, військовий журналіст, який висвітлював конфлікти на Балканах, Придністров’ї, Грузії. З 2013 року працює в Україні як кореспондент польських медіа. З квітня 2014 є журналістом «Gazeta Wyborcza». Протягом 2014-2015 років постійно перебував в зоні збройного конфлікту в Донецькій області, часто давав коментарі безпосередньо з поля бою. Лауреат премії Гран-Пресс «Журналіст року 2014» (Польща). Спікер надав декілька важливих порад журналістам, які висвітлюють події під час війни: «Треба бути готовим психологічно, фізично і технічно. Звернути увагу на нюанси отримання акредитації, особливості роботи з військовими та мирним населенням. Неможливо бути поза конфліктом, але треба намагатись зробити це».

Пьотр Андусечко

Тетяна Іванова, медіаексперт, медіатренер, керуючий партнер Академії української преси, доктор педагогічних наук, професор, під час дводенного семінару велику увагу надала перевірці інформації: «У погоні за сенсацією журналісти нехтують тим, що повинно складати не менш ніж 70% роботи над матеріалом ретельною перевіркою інформації. Наприклад, за стандартами ВВС інформація має бути перевірена в 5-ти незалежних джерелах. Я рекомендую перевіряти хоча б у 2-х. Також, важливо знати, що особливо під час конфлікту журналіст не повинен задовольняти інтереси держави. Навіть, якщо отримані факти не задовольняють політичні чи військові інтереси влади, а навпаки – шкодять її іміджу. Адже головний обов'язок журналіста доносити тільки правдиву інформацію, бути неупередженим, незаангажованим та чесним».

Також медіатренер Тетяна Іванова провела серію практичних кейсів із учасниками, таких як: ідентифікація пропаганди в журналістських матеріалах, розрізнення правдивої інформації від викривленої та побудова успішного матеріалу, який зацікавить читача з перших рядків.

Тетяна Іванова та Володимир Мостовий

Масштабний трирічний спільний проект Академії української преси та Фонду Фрідріха Науманна за Свободу (за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини) спрямований на підвищення рівня кваліфікації українських журналістів.

Gefördert durсh die Bundesrepublik Deutschland
За підтримки Федеративної Республіки Німеччина

 

 

 

#
envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right