Як не порушувати канони журналістики під час війни та кризи

17.11.2017  

Саме під таким гаслом 16-17 листопада відбувся дводенний семінар «Стандарти журналістики в умовах війни та кризи» у Херсоні. Медіаексперти розповіли журналістам та студентам про професійні стандарти, яких необхідно дотримуватися при підготовці матеріалів на тему військових та соціальних конфліктів. Захід організований Академією української преси спільно з Національною спілкою журналістів України за підтримки Фонду Фрідріха Науманна в Україні за фінансуванням Міністерства закордонних справ Німеччини.

Валерій Іванов

Президент Академії української преси Валерій Іванов порушив тему довіри до журналістів та зазначив що: «Результати моніторингу українських медіа вказують на низький рівень довіри аудиторії. Деякі українські журналісти вважають, що на російську пропаганду треба відповідати контрпропагандою. Відповідно, створюють певний контент, але треба розуміти, що такий підхід не є дієвим. Такий метод просто не працює».

«Аудиторію завжди цікавлять нові оцінки, нові судження, нові факти – саме це має бути пріоритетом для журналіста, який висвітлює воєнні дії. Ніяких власних міркувань та позицій. Робота має полягати тільки в передачі інформації до населення. Обов’язок журналіста – бути поза конфліктом. Хоча, це зробити дуже важко, а іноді неможливо», – розповів учасникам Пьотр Андусечко, військовий журналіст, який висвітлював конфлікти на Балканах, Придністров’ї, Грузії. З 2013 року працює в Україні як кореспондент польських медіа. З квітня 2014 є журналістом «Gazeta Wyborcza». Протягом 2014-2015 років постійно перебував в зоні збройного конфлікту в Донецькій області, часто давав коментарі безпосередньо з поля бою. Лауреат премії Гран-Пресс «Журналіст року 2014» (Польща). 

Пьотр Андрусечко

Під час активної дискусії засновник суспільно-політичного тижневика «Дзеркало тижня», голова Комісії з журналістської етики Володимир Мостовий висловися стосовно самих учасників бойових дій: «Не варто всіх бійців АТО називати героями, бо це знецінює поняття героїзму. Адже зустрічаються випадки коли на фронті гинуть через власну необачність». Також експерт закликав аудиторію дотримуватися балансу думок: «Журналіст не повинен займати чиюсь сторону та висвітлювати думки, які є правильними на його погляд. Журналіст має бути над подіями. Подача точок зору всіх сторін є обов’язковою умовою роботи».

Масштабний трирічний спільний проект Академії української преси та Фонду Фрідріха Науманна за Свободу (за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини) спрямований на підвищення рівня кваліфікації українських журналістів.

Gefördert durсh die Bundesrepublik Deutschland
За підтримки Федеративної Республіки Німеччина

Андрій Коваленко, виконавчий директор АУП

envelopetagclockmagnifiercrosschevron-uparrow-leftarrow-right